Bor

Válogatások

Mézes, 2009

Egy nagyon régi, de ma már annál ritkább fajta bora.

A fajtáról ezt írják: „régi magyar, kárpát-medencei fajta. Erős növekedésű tőkéken közepes nagyságű fürtöket nevel. Bogyói gömbölyűek, napos oldalon rozsdásodnak. Viszonylag korán érik, rövid metszéssel is bőven terem. Termése étkezésre is kiváló.” (Csepregi-Zilai J., 1988.)

Izgalmas, egyedi, új illatokkal szolgáló bor. Túlérett jegyeket mutat, de emellett szép savai is megmaradtak. Nagy testű bor, melynek lecsengését a maradékcukor (12 g/l) teszi igazán kedvessé.

Fogyasztását 10-12 ºC-on ajánljuk gyümölccsel kiegészített szárnyas ételekhez, fehér húsokhoz.

Készült: nyolcszáz palack.Többet szeretnék tudni »

Húszéves tőkék terméséből készült átlagosan 40 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A bor 6 hónapig érlelődött új kis tölgyfa hordókban.

szó·lá·ti, 2008 MAGNUMEgerszóláti Olaszrizling hordóválogatás

Kántor-tag és Tóbérc dűlők, Egerszólát

A szó·lá·ti olaszrizling hordóválogatás pincészetünk egyik zászlós bora. Egerszóláton két dűlőben termelünk és termeltetünk olaszrizlinget, ez a bor a kántor-tagi és a tóbérci termés javának házasításából született.
Új barik hordóban erjedt és érlelődött hat hónapig. Az érlelés során válogattuk ki ennek a bornak a házasításához a különböző hordók olaszrizlingjeit.
Illatában a fehér virágok (ahogy Tompa Imre mondja: errefelé – mármint Szóláton – az olaszrizlingek virágosabbak), gyümölcsök, elsősorban az őszibarack uralkodnak, az érett szőlő, valamint az érlelés jegyeivel kiegészülve. Komplex, nagytestű, hosszú lecsengésű bor, a magas alkoholtartalmat jól kiegyensúlyozzák a szép savak. Ízében is az őszibarack a domináns, vajas, és olajos érzettel, keserűmandulás utóízzel. Egy kifinomult bor kifinomult emberek számára.

Fogyasztását 12-15 ºC-on ajánljuk.

Készült: ötszáz 0,75 literes és háromszáz 1,5 literes palack.Többet szeretnék tudni »

Kilenc- (Kántor-tag) és négyéves (Tóbérc) tőkék terméséből készült, átlagosan 25 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A szeptember közepi kézi szüret után bogyózás, majd 12 órás héjon áztatás következett, ezután pedig a préselés és mustszűrés. A bor új barikhordókban erjedt ki, majd ott érlelődött tíz hónapon át.

szó·lá·ti, 2008Egerszóláti Olaszrizling hordóválogatás

ELFOGYOTT! A 2009-es évjárat márciusban várható.

Egri Bikavér Reneszánsz, 2008

Ez a bor pincészetünk egyik vörös csúcsbora, az Egri Bikavér reneszánszát testesíti meg.
Komplex, telt ízű, testes, gazdag vörösbor, melyben a síkhegyi kékfrankos fűszeressége dominál, ezt egészíti ki a cabernet sauvignon ereje, a merlot bársonyossága, a menoire fűszeres-rózsaolajos jellege és a pajadosi kadarka izgalmas fűszeressége.

Elegáns, finom ízű bor, mely az immár több mint egy éves palackos érlelésnek köszönhetően szépen lekerekedett: harmonikus.

Fogyasztását 16-18 ºC-on ajánljuk paprikás ételek, sertés, marha valamint kisvadak mellé.

Készült: 1500 palack.Többet szeretnék tudni »

Hét- és húszéves ültetvény terméséből készült, átlagosan 35 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A cefre 28 napig erjedt a héján franciakádban, a törkölykalapot körfejtéssel forgattuk. A bor 13 hónapig érlelődött kis tölgyfa hordókban.

Menoire, 2008

Kántor-tag dűlő Egerszólát és Pajados dűlő, Ostoros

A régebben médoc noir néven ismert menoire fajtát Grőber Jenő hozta Magyarországra Bordeaux-ból a XIX. század végén, hogy az Egri Bikavér egyik alkotórészévé tegye. Manapság már csak hazánkban termesztik, főleg az Egri Borvidéken.

Vezető illatjegye a fajta jellegzetessége, a rózsaolaj, ezt némi fűszeresség egészíti ki. E különleges rózsás jegy uralkodik az ízben is. Egy bor, amely különlegességével, eleganciájával és hosszú utóízével hódít.

Fogyasztását 16-18 ºC-on ajánljuk.

Készült: ötszáz palack.Többet szeretnék tudni »

Kilenc- és négyéves tőkék terméséből készült, átlagosan 35 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A bor tíz hónapig érlelődött kis tölgyfa hordókban.

Kadarka, 2008

Pajados dűlő, Ostoros

Bakművelésű tőkéken, a kadarka ménesi klónján hagyományos módon, bakműveléssel, a Pajados dűlő riolittufás, köves talaján termelt szőlőből készült bor. Egy igazi régimódi kadarka.

Fogyasztását 15-18 ºC-on ajánljuk.

Készült: ötszáz palack.Többet szeretnék tudni »

Négyéves tőkék terméséből készült átlagosan 10 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A bor 13 hónapig érlelődött új kis tölgyfa hordókban.

Egri Kékmedoc, 2002aszúsodott szemekből készült félédes bor

Kántor-tag dűlő, Egerszólát

A természet ritka ajándéka ez a félédes borkülönlegesség aszúsodott szőlőszemekből. Közepesen mély színű, barnás, érlelt színárnyalatú. Illatának különleges harmóniát ad a rózsaolaj- és a botrityses, aszús illatok finom elegyedése. Ízében rendkívül koncentrált, finom tanninú, a maradék természetes cukor finoman édessé teszi. Hosszú ízű, koncentrált borkülönlegesség.

Fogyasztását 18-20 ºC-on ajánljuk szarvasgombás ételekhez.

Készült: 1400 palack.Többet szeretnék tudni »

Négyéves tőkék terméséből készült, 30 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A bor 8 hónapig érlelődött (új) kis tölgyfa hordókban.n

  • Mustfok:26,5 °MM
  • Alkoholtartalom:15,1 V/V%
  • Titrálható savtartalom:5,6 gramm/liter (borkősavban)
  • Cukormentes extrakt:35,9 gramm/liter
  • Maradék cukor:14 gramm/liter, száraz