Bor

Klasszikus borok

Egerszóláti Olaszrizling, 2009(az egerszóláti Kántor-tag és Tóbérc dűlők termése)

Az egykor híres, majd méltatlanul kezelt Egerszóláti Olaszrizling mai megfogalmazása, egy hagyomány újrateremtése, pincészetünk emblematikus borának immár kilencedik évjárata. Aranyba hajló színe már utal a fahordós iskolázására. Emellett mind illatában, mind pedig ízében az érett szőlő jegyeit, valamint almát és őszibarackot ismerhetünk fel. Koncentrált, olajos hatású, szép egyensúlyú, finom bor, kiváló savakkal.

Fogyasztását 12 ºC-on, baromfiból, sertésszűzből készült ételekhez, salátákhoz és önmagában, köszöntőborként ajánljuk.

Készült: hatezer palack.Többet szeretnék tudni »

10 és 5 éves ültetvények terméséből készült, átlagosan 40 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A bogyózást 12 órás héjon áztatás követte, majd préselés és mustszűrés. A bor 2-11,5 hl-es tölgyfa hordókban erjedt ki, majd nyolc hónapig érlelődött ugyanott.

Egri Siller, 2009Fajtaösszetétel: kékfrankos, cabernet sauvignon, menoire

A siller egy német nyelvterületen, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén ismert borfajta, amely a rozé és a vörösborok között található, mind színét, mind gyümölcsösségét, mind pedig testét illetően. Héjon erjesztik pár napig, majd ezután préselik. Így készült ez a siller is, mely gyümölcsös illatával és ízével, közepesen nagy testével nemcsak a meleg nyári estéken, hanem bármely paprikás, magyaros fűszerezésű étel elfogyasztásakor is társunk lehet.

Fogyasztását 12 ºC-on ajánljuk halászléhez, halpaprikáshoz és más paprikás ételekhez.

Készült: kétezer palack.Többet szeretnék tudni »

10 éves ültetvény terméséből készült, hektáronként átlagosan 50 hektoliter terhelés mellett. A cefre átlagosan 3-4 napig erjedt a héján nyitott kádban, a törkölykalapot csömöszöléssel forgattuk. A bor öt hónapig érlelődött tölgyfahordókban.

Egri Bikavér, 2007Fajtaösszetétel: kékfrankos, cabernet sauvignon, pinot noir, menoire, cabernet franc és blauburger

Magyarország első védett eredetű bora. A mi 2007-es Egri Bikavérünk egy komplex, telt ízű, testes, gazdag vörösbor. Házasításához nagymértékben kékfrankost, cabernet sauvignont és pinot noir-t, a régi hagyományokat felidézve menoire-t (kékmedoc) használtunk fel. Az évjáratnak köszönhetően elsősorban a gyümölcsaromák dominálnak a háttérben megjelenő fűszerek és érlelési illatokon túl. Elegáns, finom ízű bor, igen szép, lekerekedett savakkal és bársonyos tanninokkal.

Fogyasztását 16-18 ºC-on ajánljuk paprikás ételek, sertés, marha valamint kisvadak mellé.

Készült: 11 ezer palack.Többet szeretnék tudni »

Nyolc- és húszéves ültetvény terméséből készült, átlagosan 50 hektoliter/hektáros terhelés mellett. A cefre 20 napig erjedt a héján franciakádban, a törkölykalapot körfejtéssel forgattuk. A bor 13 hónapig érlelődött kis tölgyfa hordókban és 12 hl-es ászokban.